HET KWARTIER | THE YEAR AFTER

Eind 2014 heeft re-born bv de renovatie van Het Kwartier voltooid. Waar Het Kwartier 50 jaar geleden startte als partycentrum De Stolp en onderdak bood aan de vele verenigingen die Stolwijk telde, gaat Het Kwartier na de grondige renovatie nu verder als gemoderniseerd cultureel en maatschappelijk centrum.

Kostenbesparing door inzet inwoners Stolwijk

Vele handen maken licht werk en dit geldt zeker ook voor de renovatie van Het Kwartier, waardoor eveneens een flinke kostenbesparing bewerkstelligd kon worden. “Door de actieve participatie van de burgers van Stolwijk kon een kostenbesparing van ongeveer 50% gehaald worden,” aldus Brendan Bakker, architect en partner van re-born bv te Amsterdam. Op het moment dat het partycentrum te koop werd gezet, heeft een groep verontruste burgers Stichting Stolwijk Ontmoet opgericht voor het behoud van het gebouw voor verenigingen. Dankzij de subsidie van het Europese Landbouwfonds Leader in het kader van revitalisering van plattelandsgemeenten, subsidie van Het Oranje Fonds, € 30.000,- van de Stolwijkse bevolking en daarnaast nog een bancaire financiering, heeft de Stichting Stolwijk Ontmoet het pand in mei 2014 van de gemeente kunnen kopen en kreeg het nieuw leven ingeblazen. Brendan: “Door de enorme inzet van hulp door burgerparticipatie is deze renovatie zo’n succes geworden. Het is echt uitgevoerd door én voor de mensen. Hiernaast heeft Stolwijk Ontmoet ook veel hulp gehad van militairen. Zonder hun hulp had het gebouw nooit op zo’n snelle manier zijn transformatie kunnen ondergaan.”

Het-Kwartier-featured-825x550
 

Gebouwd voor en aangepast aan de gebruikers

Brendan: “Bij de renovatie hebben circulariteit en hergebruik een grote rol gespeeld. Door een hoge mate van flexibiliteit kan de ruimte voor diverse doeleinden worden gebruikt. De ruimtes zijn dus nooit vast, maar zijn aanpasbaar aan de wens van de gebruiker op dat moment.” Stolwijk is van oudsher een dorp met een rijk verenigingsleven. Hoewel de animo voor de oude verenigingen in de laatste jaren leek af te nemen, zijn de bestaande verenigingen nu enthousiastere gebruikers van het gebouw geworden. “Veel nieuwe activiteiten zijn gestart en het eigentijdse gebouw inspireert tot activiteiten, zoals muzieklessen voor de jeugd, een kindertoneelgroep, de start van Het Polderkoor, een knutselclub voor kinderen en nog veel meer,” aldus Anneke van Arkel, secretaris Stichting Stolwijk Ontmoet. “Voor volwassenen zijn er kleinkunst voorstellingen en ook voor kinderen zijn er speciale evenementen. Dit is allemaal mogelijk door de geluidarme vouwwanden en de geheel nieuwe indeling waarvoor het gerenoveerde gebouw heel flexibel kan worden ingedeeld.”

“Alle mensen voelen zich hier erg fijn, het is mooi om te zien hoe een verbouwing van een begrip in het dorp zoveel toegevoegde waarde kan leveren. Wij zijn er enorm blij mee!”

Trots

“Als alle vouwwanden zijn weggeschoven, is Het Kwartier op z’n mooist!” aldus Anneke. “Haast vanuit alle hoeken is het gehele gebouw te overzien. De oude toneelzaal heeft een facelift gekregen. Veel mensen die 50 jaar geleden hun bruiloftsfeest in deze zaal hielden, komen nu in een eigentijdse en toch vertrouwde zaal hun jubileum vieren. Door de hulp van heel veel vrijwilligers is het verouderde gebouw nu een stralend dorpscentrum dat weer jaren mee kan.” Veel bezoekers van het gebouw zijn verrast door het moderne uiterlijk en de vele mogelijkheden van het gebouw. “Tijdens de verbouwing moesten een aantal zaken – gezien de financiën – worden bijgesteld. Toch doet het uiteindelijke resultaat geen afbraak aan de wens een modern, praktisch en gastvrij gebouw te realiseren. Daarin hebben de architecten van re-born bv voor de volle honderd procent meegedacht. Het resultaat mag meer dan gezien worden!”

Het-Kwartier4-1024x497
 

Sfeervol en eenvoudig aan te passen aan het gebruik

“Het nieuwe gebouw is prachtig, het geeft zoveel sfeer met alle kleuren en de verlichting,” aldus de barmedewerkster van Het Kwartier. “Het is bijna niet meer voor te stellen hoe het voorheen was.” De vele mogelijkheden die de ruimtes nu bieden, vindt ze ook fantastisch: “De ruimtes zijn erg gebruiksvriendelijk. Doordat we de ruimtes open en dicht kunnen doen, kunnen we voor iedereen een passende zaal creëren. Hoe groot of klein de groep ook is of wat de bestemming ook is, we kunnen er altijd een ruimte op aanpassen.” De favoriete ruimte bij de gebruikers is de zaal bij de bar: “Deze wordt het meeste gebruikt. Mensen drinken na hun activiteit graag een kopje koffie en de openheid van het glas geeft een goede sfeer weer.” De verbouwing heeft veel toegevoegde waarde voor het dorp, geeft ze aan. “Mensen van alle soorten klassen maken gebruik van Het Kwartier. Van feesten tot cursussen, alles is mogelijk.”

Het-Kwartier5

 

 


 

Tags: